četrtek, 14. februar 2013

Kaj upoštevati pri nakupu dude

Nakup ustrezne dude za dojenčka ni lahka stvar. Upoštevati je potrebno številne faktorje, ki vplivajo na otroka in njegovo počutje v teh najzgodnejših dneh in mesecih njegovega življenja. Ker gre za zelo občutljivo obdobje v otrokovem življenju, se morajo temu prilagajati tudi dude. V nadaljevanju si bomo ogledali nekatere najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na izbiro kakovostne dude za dojenčke in manjše otroke.
Najpomembnejši del dude je njen cucelj. To je del, ki ga ima dojenček v ustih in ga sesa. Pomembno je, da je cucelj simetričen. To pomeni, da sta leva in desna stran med seboj enaki. Poleg tega morajo biti dude ustrezno oblikovane glede na čeljust dojenčka. Cucelj ne sme biti preveč trd. Mehkejši so bolj primerni zaradi tega, ker so bolje prilagodljivi in dojenčka ne motijo ali ovirajo pri požiranju.
Naslednja pomembna lastnost kakovostne dude je varnost. Cucelj in sprednji del dude, ki leži na dojenčkovem zunanjem delu ust morata biti čvrsto pritrjena. Najbolj varno je, če sta izdelana iz enega kosa, kajti tako ni nevarnosti, da bi se ločila. Izjemno pomemben varnostni mehanizem vsake kakovostne dude so ventilacijske luknje na sprednjem delu dude. Ta faktor je izjemno pomemben zato, da dojenčka nič ne ovira pri dihanju.
Tudi sprednji del dude mora biti anatomsko oblikovan. To pomeni, da se lepo prilega obrazu, da ne žuli nosu, ustnic in brade ter lic. Ne nazadnje, če so otroku že pričeli rasti zobje, pa je pomembno, da imajo dude tudi sprednji ščit, ki med sesanjem nekoliko potiska zobe nazaj. V nasprotnem primeru, ko ščita ni, se lahko z dolgotrajnim sesanjem zobje premaknejo nekoliko naprej. Če se kljub nasvetom ne znajdete, lahko kakšen nasvet dobite tudi s klikom sem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar