petek, 8. marec 2013

Orehova potica


Orehova potica, ena najbolj znanih slovenskih jedi!
Če samo upoštevamo, večje del le te sestavljajo orehi, potem lahko z gotovostjo trdimo, da gre za zdravo in hranilno jed. Zakaj? Res je, da orehi vsebujejo veliko kalorij, vendar pa so kljub temu pomemben dodatek k prehrani in odlično vplivajo na naše zdravje.  So namreč bogat vir:
-          Omega 3 rastlinskih maščobnih kislin,
-          Vitaminov E ter B 6,
-          Magnezija,
-          Polifenolov,
-          Beljakovin,
-          Kalija, itd…
Ali ste vedeli, da z uživanjem orehov najmanj petkrat na teden, zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni ožilja in srca.  Ravno zaradi navedenih pozitivnih lastnosti pa so orehi tudi izjemno priljubljena sestavina v kulinariki. Ker so orehove potice lahko prave kalorične bombe, a kljub temu nesramno dobre, da se jim le stežka upremo, smo za vas pripravili prav poseben recept za orehovo potico. Torej, boste za letošnje velikonočne praznike jedli bolj zdravo? V naslednjem receptu smo beli sladkor nadomestili z medom in rjavim sladkorjem.
Za kvašeno testo potrebujete:
*60 g masla                                                       *2 jajci
*500 g moke                                                     * 40 g kvasa
*cca. 2 dl mleka                                               * 1 vanilin sladkor
*80 g rjavega sladkorja                                * žličko ruma
*1 košček limonine lupine                          * sol
Za orehov nadev boste potrebovali:
* 400 g mletih orehov                                   * 100 g rjavega sladkorja
*100 g medu                                                    * 1 dl mleka
*2 jajci                                                                * 1 vanilin sladkor
* žlico ruma                                                      * košček limonine lupine
* cimet v prahu                                                               * mlete klinčke
Za premaz in pekač boste potrebovali:
*1/2 rumenjaka                                              * malo mleka
* 25 g masla                                                      * 1-2 žlici ostre moke
Pred samo pripravo orehove potice je izjemno pomembno, da vse sestavine ogrejete na sobno temperaturo. Se pravi, da tiste iz hladilnika vzamete večer prej ven. Mleko segrejte dokler ne postane mlačno in v njem raztopite sol, v drugo posodo pa zdrobite kvas in mu primešajte nekaj žlic mlačnega mleka. Moko stresite v posebno posodo, medtem na štedilniku stopite maslo. Skupaj do gladke mase premešajte sladkor, jajca, rum in vanilin sladkor. Nazadnje tej mešanici primešajte še drobno nastrgano limonino lupino.
Priprava testa:
Mlačno mleko prilijte moki in dobro premešajte, nato pa dodajte še jajčno mešanico, premešajte. Tej zmesi dodajte še razpuščen kvas in stopljeno maslo ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte. Testo pokrijte in ga pustite vzhajati dokler se ne dvigne še za enkrat toliko. Med vzhajanjem ga večkrat pregnetite.
Nadev:
Mleko segrejte, da postane mlačno in v njem stopite med. Medeno mleko prelijte v posodo in mu dodajte 2/3 orehov, jajci, vanilin sladkor, sladkor, rum, nastrgano limonino lupino, mlete klinčke in malo cimeta.
Testo nato na pomokani površini razvaljate in enakomerno premažete z nadevom. Dobro ga zavijete v rolico in položite v pekač. Orehova potica mora biti malo luknjasta, da se bolje speče, zato jo z zobotrebcem ali vilicami tudi na gosto prebodite, pokrijte in pustite še malo vzhajati. Čez čas jo premažite s pripravljeni premazom, pečico ogrejte na 175°C in vanjo položite vzhajano potice, ter pecite približno 50 minut.
Vse skupaj izgleda dokaj zapleteno. Pravzaprav orehova potica ni znanost, le dosti dela in priprav je z njo, zato vam svetujemo, da si za prvo peko vzamete dovolj časa in se stvari lotite počasi ter preudarno. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar