četrtek, 21. november 2013

Električni žar

Električni žar je zelo praktičen za peko zunaj  in blizu izvora električne energije, saj ni skrbi zaradi plina, da bi ga zmanjkalo sredi peke in dima zaradi oglja. Čeprav je ravno dim oglja poglavitni dodatek aromi pečenih čevapčičev. Toda izbiramo glede na veliko dejavnikov. Med drugim cena in kaj je praktično in uporabno za dalj časa. Žar lahko kupite tu: http://flamula.si/elektricni-zar-flamula

Pri električnem žaru  moramo paziti, da je plošča dovolj segreta in nam meso takoj zakrkne, saj sok potem ne izteka iz mesa, kar pa povzroča neprijetne dimne vonjave. Najbolj primerne so manjše ribe, če se že odločimo za ribe, večje ribe pa zrežemo na manjše kose.Ribje meso mora biti ob pritisku s prstom čvrsto, oči bistre, luske pa se ne smejo zlahka odluščiti s kože. Ribe pred peko oplaknite pod tekočo vodo in dobro osušite. Ker so hitro pokvarljive, jih iz hladilnika vzemite tik pred peko.Prav tako prosimo mesarja, da nam tanko nareže karmenateljne, kar precej pospeši peko.


Za peko na žaru so primerne tudi bučke, jajčevci, paprike. Sir za žar je prav tako namenjen visokim temperaturam in se pri tem ne raztopi. Sir preprosto zrežete na za prst debele rezine, jih po želji marinirate ali premažete z oljem in jih z obeh strani zlato rjavo opečete na žaru. Pečete lahko tudi tofu, malo ga začinite z zelišči in tudi vegetarijanci bodo lahko uživali v pikniku…pa še pečena zelenjava, razne solate…najlepši čas poletnih druženj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar