torek, 18. junij 2013

Kanarski otoki – španska provinca

Kanarski otoki so samostojna provinca Španije, vendar se nahajajo precej proč od »matične države« - ležijo namreč zahodno od severne Afrike, najbližje pa so jim Maroko in Zahodna Sahara. Kanarski otoki so sicer po nastanku ognjeniški, zato je narava tam precej pestra, geografsko pa jih štejemo pod Makaronezijo. Beseda Makaronezija je grška izpeljanka za poimenovanje otokov zahodno od Gibraltarja in pomeni »blagoslovljeni otoki«.

Kanarski otoki spadajo med manjša otočja, sestavlja pa jih sedem večjih in množica manjših otočkov, ki se delijo na vzhodni in zahodni del oziroma na Santa Cruz de Tenerife in Las Palmas de Gran Canaria (torej po glavnem mestu otoka Tenerife Santa Cruz in Las Palmas, glavnem mestu otoka Gran Canaria).

Kanarski otoki – značilnosti

Kanarski otoki so kljub temu, da jih poznamo po čudovitih plažah, zaradi vulkanskega nastanka dejansko precej gorati, turiste pa privlačijo predvsem zaradi toplega podnebja. Ker ležijo vzporedno s Saharo (torej na enaki zemljepisni širini), so njihove temperature precej eksotične: pozimi okoli 22, poleti pa okoli 28 stopinj Celzija. Tudi padavin je precej malo oziroma jih v poletnih mesecih dejansko ni. Seveda je vse odvisno od tega katere izmed otokov obiščete. Tisti, ki so geografsko zahodneje, se ponašajo z bolj oceansko klimo in bistveno več padavinami kot otoka Tenerife in Gran Canaria, najbolj sušna pa sta Lanzatore in Fuertaventura na vzhodu.

Kanarski otoki so zaradi svoje geografske lege, podnebnih razmer in posledično rastlinske raznolikosti odlična počitniška destinacija tako pozimi kot poleti, še posebej za Evropejce, saj so nam za takšno eksotiko relativno blizu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar