sreda, 23. maj 2012

Kaj je potrebno upoštevati pri planu za hujšanje


Hujšanje je v osnovi preprost proces, vse kar moramo narediti, da steče, je to, da zmanjšamo kalorični vnos. To pomeni, da najprej na podlagi standardnih formul za izračunavanje koliko kalorij potrebuje naše telo ob določeni telesni aktivnosti, ugotovimo to količino, nato pa jo za določen odstotek zmanjšamo. Priporoča se, da hujšanje ne izvajamo pod večjim primanjkljaje od dvajset odstotkov. Hujšanje, če ga načrtujmo na pameten način, ne pomeni nujno, da bomo stradali. Pojesti okrog dvajset odstotkov manj, kot naše telo potrebuje, da vzdržuje telesno težo, ni tako velik primanjkljaj, da ga ne bi mogli vzdržati. Vendar je za hujšanje predvsem pomembno, da v telo vnesemo dovolj veliko količino beljakovin. Beljakovine so namreč mišični gradniki in kadar telo nima dovolj beljakovin, prične uničevati svoje lastne mišice. Da bi se temo procesu izognili, ne sme biti hujšanje brezglavo, tako da telesu ne damo potrebnih beljakovin. Ena izmed najbolj pogostih posledic slabega načina hujšanja s stradanjem je, da nastane tako imenovan »skinny fat« videz telesa. Takšno drastično hujšanje privede do telesa, ki je na videz sicer suho, vendar pa ima ogromno količino maščobe in le malo mišičnega tkiva. Takšno telo ni čvrsto in je lahko lepo le, če imamo čez oblečena oblačila, kadar smo goli ali pa v kopalkah, pa je nasprotje od tega, kar smo si želeli. Hujšanje je potrebno načrtovati tako, da dobi telo dovolj beljakovin in da je s športno aktivnostjo spodbujeno, da ohranja že pridobljeno mišično tkivo, oziroma, da telesu daje tonus in lep čvrst videz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar