Hujšanje je v
osnovi preprost proces, vse kar moramo narediti, da steče, je to, da zmanjšamo
kalorični vnos. To pomeni, da najprej na podlagi standardnih formul za
izračunavanje koliko kalorij potrebuje naše telo ob določeni telesni
aktivnosti, ugotovimo to količino, nato pa jo za določen odstotek zmanjšamo.
Priporoča se, da hujšanje ne izvajamo pod večjim primanjkljaje od dvajset
odstotkov. Hujšanje, če ga načrtujmo na pameten
način, ne pomeni nujno, da bomo stradali. Pojesti okrog dvajset odstotkov manj,
kot naše telo potrebuje, da vzdržuje telesno težo, ni tako velik primanjkljaj,
da ga ne bi mogli vzdržati. Vendar je za hujšanje predvsem pomembno, da v telo
vnesemo dovolj veliko količino beljakovin. Beljakovine so namreč mišični
gradniki in kadar telo nima dovolj beljakovin, prične uničevati svoje lastne
mišice. Da bi se temo procesu izognili, ne sme biti hujšanje brezglavo, tako da
telesu ne damo potrebnih beljakovin. Ena izmed najbolj pogostih posledic
slabega načina hujšanja
s stradanjem je, da nastane tako imenovan »skinny fat« videz telesa. Takšno
drastično hujšanje privede do telesa, ki je na videz sicer suho, vendar pa ima
ogromno količino maščobe in le malo mišičnega tkiva. Takšno telo ni čvrsto in
je lahko lepo le, če imamo čez oblečena oblačila, kadar smo goli ali pa v
kopalkah, pa je nasprotje od tega, kar smo si želeli. Hujšanje je potrebno načrtovati tako, da dobi telo dovolj
beljakovin in da je s športno aktivnostjo spodbujeno, da ohranja že pridobljeno
mišično tkivo, oziroma, da telesu daje tonus in lep čvrst videz.
Ni komentarjev:
Objavite komentar